Natuurlijk! Natuurvlees…

Ja, wat is dat eigenlijk, natuurvlees? Je hoort allerlei termen, biologisch vlees, scharrelvlees, biodynamisch vlees, natuurvlees, vlees van de slager, vlees direct van de boer, of vlees uit de supermarkt, met drie beter leven sterren of twee… Als consument is het lastig om door de bomen het bos te zien als het gaat om verantwoord vlees kopen. En dan wordt er ook nog gepredikt dat we beter minder vlees kunnen eten. Tja, en als je dan minder vlees eet, dan liever een stukje vlees van goede kwaliteit, en van een dier dat een goed leven heeft gehad. Toch? Maar wat is dan beter? Biologisch of direct van de boer, of vlees van natuurlijke veehouderij? Wat wil jij?

Om je te helpen hebben we, o.a. met dank aan Beter Leven, een overzicht gemaakt van de feiten die wij hebben over drie verschillende productiesystemen, namelijk de gangbare veehouderij, de biologische veehouderij en de natuurlijke veehouderij. Houdt wel in gedachten; iedere boer is anders en ieder veehouderijbedrijf is anders. We geven dit overzicht puur om je een beetje zicht te geven op de gemiddelde verschillen. En om uit te leggen waarom natuurvlees anders is.

Kort samengevat is natuurvlees, vlees van natuurlijke veehouderij.

Natuurlijke veehouderij betekent voor Boeren in het Bos dat de dieren het hele jaar buiten lopen. Ze leven in familiekuddes, mogen hun eigen eten uitkiezen, en worden bijgevoerd met verse groenteresten, andere resten zoals brood, en wei van een biologische kaasmaker. Ze kunnen wroeten en grazen wanneer ze willen en vervelen zich nooit. Kortom, ze kunnen hun natuurlijke gedrag uiten zover de ruimte in Nederland dat toestaat. Runderen zouden het liefst heel Europa rondtrekken en zo hun kostje bij elkaar grazen, en varkens zouden in kleinere groepen naar andere bosgebieden trekken als ze eenmaal uit hun peutertijd zijn. Dat kunnen wij als bosboeren zo goed mogelijk imiteren, maar helemaal gaat natuurlijk niet. Onze varkens hebben een krul in de staart en onze runderen komen altijd vrolijk aandraven als we ze bezoeken. Wat ons betreft een teken dat ze zich best goed voelen (en dat ze een koekje willen ;-).

Geen onnodige toevoegingen…

Het voedingscentrum schrijft: “E-nummers zijn toevoegingen, ook wel additieven genoemd. E-nummers hebben geen voedingswaarde. Ze worden toegevoegd aan producten om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid”. Of E-nummers goed of slecht zijn is voor ons niet de vraag.

Vlees van onze dieren heeft enorm veel smaak, omdat de dieren een actief leven hebben gehad en uit de natuur, dus heel divers en kruidenrijk, eten. Daar hoeft niets aan toegevoegd te worden. We houden het graag PUUR NATUUR. Door het in te vriezen is het een jaar houdbaar en houdt het een mooie dieprode kleur.

Aan de kant en klare producten, zoals hamburgers en worsten, voegen we wél verse of gedroogde kruiden toe, zodat jij lekker snel klaar bent met koken. En als het om voedselveiligheid gaat maken we geen uitzondering, daarom voegen we aan de droge worsten en sommige andere charcuterie nitrietzout toe, om botulisme te voorkomen.

Lees meer op de pagina Ingrediënten.

Wat is er echt anders aan ons vlees?

Wat is er echt anders aan ons vlees?

Soms krijgen we vragen over waarom ons natuurvlees er anders uitziet en smaakt dan in de supermarkt of bij de slager. Ons vlees is anders, omdat wij onze dieren ook écht anders houden. Daardoor is het vlees smaakvoller en bevat meer voedingsstoffen…

Lees meer

Hulp nodig?

We helpen je graag! Bel of app Richard op 06-21246108 of Mariska op 06-14509281.

Meld je aan voor de nieuwsbrief