Boeren in het Bos heeft de kudde Brandrode runderen van Natuurmonumenten Modderkolk in Loenen overgenomen. Natuurmomenten heeft samen met boer Antoon Klomp een kudde opgebouwd nadat dit oer-Hollandse ras bijna was uitgestorven rond 2000. Omdat Antoon met pensioen ging, zocht Natuurmonumenten een andere boer die de kudde in de natuur wilde inzetten. Wij wilden deze prachtige dieren graag een nieuw thuis geven.

Brandrode Runderen als natuurbegrazer

Het Brandrode Rund is van oudsher sober, sterk, zelfredzaam en mak. Ideaal dus om het jaar rond in te zetten voor begrazing en zo de natuur in toom en de graslanden open te houden. Ook trekken ze insecten als kevers en torren aan. Waardoor er meer diversiteit ontstaat en ze een belangrijke rol in de natuurkringloop spelen.

Nog steeds een kwetsbaar ras

Rond 2000 waren er nog enkele tientallen brandrode runderen in Nederland. Door middel van fokprogramma’s steeg dat aantal in 2010 naar 400. Volgens de Vereniging Het Brandrode Rund leven er in 2015 zo’n duizend Brandrode Runderen in Nederland. Daarmee is het nog altijd een ‘kwetsbaar’ ras en nog niet uit de gevarenzone.

Hoe kun jij de Brandrode Runderen helpen?

Boeren in het Bos combineert natuur en landbouw. We laten onze dieren doen waar ze goed in zijn, voor het rund is dat grazen. Daarmee houden we samen met de dieren de mooie natuur in Zuidoost Friesland in stand. De dieren eten alleen maar uit de natuur, daardoor zijn ze kerngezond. Om zowel dier als natuur gezond te houden en het brandrode ras gezond te houden, moeten we soms ook wat dieren uit de kudde halen. Zo voorkom je dat het een kale boel wordt, de dieren van honger sterven en er te weinig genetische variatie (en daarmee inteelt) ontstaat.

Help de Brandrode Runderen en koop een vleespakket

Van natuurgrazende runderen komt heerlijk natuurvlees! Door een natuurvleespakket te kopen, steun je onze natuurlijke manier van vee houden én natuurbeheer.

Als lid van Natuurmonumenten krijg je korting op het pakket! Lees meer over het pakket.