Oogst je eigen groentes

Dure groentes! Is dat zo?

Heb jij weleens in de winkel gestaan en gedacht dat je het eten wel duur vind? Wist je dat we van alle Europese landen als Nederlanders het minste uitgeven aan eten?! En nog schokkender: in 1960 gaven we nog meer dan 30% van ons inkomen uit aan eten, en dat is nu gemiddeld 8%!!! We zijn als Nederlanders minder gaan betalen voor ons voedsel, onder andere doordat onze landbouwsytemen steeds grootschaliger zijn geworden (en daarmee schadelijker voor onze omgeving) en omdat we zulke goede wereldhandelaars zijn waardoor we lage prijzen weten af te dwingen voor eten uit het buitenland. En inmiddels zijn we gewend aan die lage prijzen en dwingen we (goede handelaars als we zijn) die lage prijzen ook af voor voedsel van eigen bodem.

Het wordt tijd dat we ons realiseren wat de échte (kost)prijs is die we betalen voor ons eten. De prijs die je in de meeste winkels betaald voor eten is vaak gebaseerd op uitbuiting*:

  1. Uitbuiting van je gezondheid; zo zitten er steeds minder mineralen en vitaminen in industrieel geteelde groenten en je eet steeds meer schadelijke stoffen zoals residu van bestrijdingsmiddelen
  2. Uitbuiting van de boer; de boer verdient vaak veel minder dan minimumloon, onder andere door de steeds hoger wordende grondprijzen (dit artikel van het Louis Bolk Instituut over grondprijzen voor de melkveehouderij gaat op voor de hele landbouwsector) met het treurige gevolg dat boeren vaker depressief en zelfs suïcidaal zijn)
  3. Uitbuiting van de bodem (er wordt vaak op grote schaal nog geploegd en/of gif gespoten; bodemdegradatie bedreigt nu al het welzijn van 40% van de wereldbevolking en is verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2 uitstoot)
  4. Uitbuiting van het leven (1 op de 5 planten en dieren in Europa worden met uitsterven bedreigd en landbouw speelt daarin helaas vaak nog een hoofdrol)
  5. Uitbuiting van arbeiders (er wordt veel gewerkt met goedkope Oost-Europese arbeidsmigranten met nul-urencontracten)

Daarnaast beloont het huidige systeem vooral grootschalige, fossiele landbouw met subsidies. Dit leidt in de praktijk tot een nog verder drukken van de prijzen en eentonige landschappen.

*deze opsomming met bronnen is mede opgesteld door collega regeneratief tuinders Anne en Ricardo van Bodemzicht, dank!

” Koop jij liever ook rechtstreeks bij de boer, zodat je weet waar jouw eten vandaan komt? Oogst je eigen groentes bij ons, dan zie je niet alleen waar het vandaan, je voelt de aarde waar het op gegroeid is! “

Een solidair betaalsysteem, wat is dat?

Bij Boeren in het Bos streven we naar zoveel mogelijk toevoegen, in plaats van ontnemen of uitbuiten. Zo zijn we continu bezig met een gezond(e) bodem(leven), meer biodiversiteit, een gezonder klimaat, eten dat ontploft van voedingswaarde en smaak, verbonden mensen en een gezond en blij toekomstperspectief voor de boer.

Het is voor ons geen optie om voor dezelfde lage prijs eten aan te bieden aan jou als klant, want dat zou betekenen dat we onze tuinders niet eens een minimum inkomen kunnen geven, dat we niet kunnen investeren in alle extra maatregelen die we nemen zoals aanplanten van bomen en struiken, kruiden en bloemen inzaaien, stukken ongeroerd laten als woning voor insecten, vogels en kleine zoogdieren, en meer…

Daarom werken we met solidaire betaling, waarbij jij zelf bepaalt wat jij onze groentes, en alles wat daarbij komt kijken, waard vindt en welke kosten jij daarvoor kunt dragen. Bij Boeren in het Bos betaal je nooit alleen voor groenten, kruiden, eieren of vlees. Je maakt met jouw oogstaandeel mede mogelijk dat we grond en leefomgeving kunnen regenereren en doorlopend kunnen pionieren aan een rooskleurigere toekomst voor onze aarde en het voedsel dat we daarvan kunnen eten. Het solidaire betaalsysteem werkt op basis van 4 principes:

  • Solidair voor tuinders: tuinders moeten kunnen rondkomen van hun werk.
  • Solidair voor (mede-)oogstleden: samen kunnen we zorgen dat biologisch lokaal voedsel betaalbaar en toegankelijk is voor iedereen. Daarom vragen we je te betalen naar draagkracht en een keuze te maken uit de drie opties.
  • Solidair voor de toekomst: samen zorgen we voor de bodem, biodiversiteit en gezond voedsel voor onszelf en volgende generaties.
  • Vertrouwen en transparantie: we geven je inzicht in hoe we tot onderstaande tarieven en uurloon komen (via onderstaande button).

Wat kost een oogstaandeel?

Voor volwassenen:

  • 1 oogstaandeel is voor 1 volwassen persoon voor 1 seizoen
  • Jij maakt zelf een keuze tussen optie A, B of C, afhankelijk van wat jij wilt en kunt betalen voor een aandeel.
  • We gaan in de berekening ervan uit dat je gemiddeld per jaar 30 weken kunt oogsten. Kun je langer oogsten dan betaal je niet meer, je geniet gewoon langer van je groentes. In een volgend jaar kan het voorkomen dat we iets minder weken kunnen oogsten. Ervaring leert dat de 30 weken wel vaak lukt.

Voor kinderen:

  • Voor kinderen tot 12 jaar hoef je niet te betalen, we dragen er graag ons steentje aan bij dat kinderen zoveel mogelijk groentes eten.
  • Voor kinderen van 12 tot 18 jaar betaal je de helft van het oogstaandeel dat jij gekozen hebt (A, B of C).

Wil je zelfoogsten? Word lid!

Lees op de pagina over Zelfoogsten hoe dat werkt. Of lees op de pagina over onze tuin waarom hier zulke bijzonder gezonde groentes van het land komen! Direct inschrijven kan natuurlijk ook! Dat doe je via de knop hieronder.