Oogst je eigen groentes

Zelfoogsttuin Boeren in het Bos

In onze zelfoogsttuin pluk je zelf jouw eigen onbespoten groenten, kruiden en bloemen. Pluk van mei tot december groentes voor gemiddeld 5 maaltijden per week (soms een beetje meer of minder afhankelijk van het seizoen).

Wij tuinders zaaien, leiden het onkruid in goede banen, geven water en zorgen dat de groentes die jij plukt zo gezond mogelijk zijn. We werken in harmonie met de natuur en zorgen dat er alleen maar méér natuur ontstaat op de tuin én de boerderij. Daarover lees je hieronder meer.

SCHOON

Onze groenten groeien zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. En we werken met biologische zaden en plantgoed. Dat betekent dat de groentes die jij oogst vrij zijn van chemische middelen.

CIRCULAIR

Het is uniek dat we compost en mest gebruiken van eigen boerderij, op veel plekken wordt dit van andere plekken gehaald. Hierdoor hebben wij nog meer zicht op wat er in de groentes zit, en jij dus ook!

VERS

Jij haalt jouw groentes direct van het land en neemt ze mee naar huis, versere groentes dan dat krijg je niet (behalve uit je eigen moestuin). En hoe verser je ze eet, hoe meer erin zit!

” Wel oogsten, niet zaaien? Word oogstlid en kom jouw weekmaaltijden zelf oogsten! “

Natuurlijke Landbouw

Op de tuin voeden we dus niet alleen mensen, maar ook bijen, vlinders, vogels, egels en meer. Zo houden we het natuurlijke evenwicht in stand. Hoe meer beestjes hoe beter, er is genoeg voor iedereen.

In de natuur werken alle beestjes en planten met elkaar samen.  Zo werkt dat ook in onze weides en bossen. Voor de tuin houdt dat o.a. in dat we de dieren op de boerderij inzetten voor nuttige dingen, zoals slakken opeten, zaden opruimen, compost maken en rijke gezonde mest maken die de tuin voedt. De varkens wroeten de bodem om, de kippen mogen het daarna vrij maken van zaden en beestjes. Vervolgens hebben wij een prachtig schoon zaaibed. Dat bedekken we nog met compost en mest van onze eigen dieren om het extra voedzaam te maken.

” Altijd al je eigen groentes willen telen, maar geen grond of tijd? Wij telen het voor je, en jij mag het leuke werk komen doen; oogsten! “

Gezonde bodem

In onze permacultuur tuin staat de zorg voor een gezonde bodem centraal. Een gezonde bodem is veerkrachtig en weerbaar, zodat ziektes en plagen maar in beperkte mate een rol spelen. In een gezonde bodem komt water op de juiste plek, het blijft niet te lang staan en het spoelt ook niet weg.

Om de bodem gezond te houden, keren we de grond niet zodat al het bodemleven op z’n plek kan blijven. We werken niet met zware apparaten of machines, en lopen alleen op de paden die we bedekt houden met houtsnippers. Dit zorgt er allemaal voor dat de bodem lekker luchtig en zacht blijft. Ook weer om het bodemleven een goed huis te bieden en zodat de planten hier gemakkelijk en goed in kunnen groeien. We voeden het bodemleven met extra materiaal zoals hooi, houtsnippers en bladeren en houden daarmee de grond bedekt, ook als deze niet in gebruik is.

Permacultuur

We werken met de permacultuur principes. De principes inspireren om een gezond ecosysteem te ontwikkelen. In een gezond ecosysteem is alles met elkaar verbonden. Alles ondersteunt elkaar en elk onderdeel heeft meerdere functies. Neem een lieveheersbeestje als voorbeeld. Het lieveheersbeestje eet bladluizen en ondersteunt de plant door te zorgen dat er niet teveel bladluizen komen. De plant of een collega plant ondersteunt het lieveheersbeestje door een onderkomen te bieden aan de larven of aan het lieveheersbeestje zelf zodat zij schaduw, een dak tegen de regen of een schuilplaats voor wind of voor vogels die haar op willen eten. Wij als tuinders kunnen het lieveheersbeestje ondersteunen door planten te laten staan op het juiste moment, en daarmee ondersteunen we de planten dus ook.

Wil je ook zelfoogsten?

Lees op de pagina over Oogstlid worden hoe dat werkt. Of lees de pagina Hoe zelfoogsten werkt ! Direct inschrijven kan natuurlijk ook! Dat doe je via de knop hieronder.