Hulp nodig?

We helpen je graag! Bel of app Richard op 06-21246108 of Mariska op 06-14509281.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

 

 

Veelgestelde vragen & Antwoorden

Is het vlees biologisch?

Onze dieren worden op de meest natuurlijke manier mogelijk in Nederland gehouden. Onze dieren krijgen biologisch voer, maar alleen als dat nodig is, want ze kunnen bijna altijd 100% van hun voeding vinden in de natuur- en bosgebieden waar ze lopen. Vanwege de natuurlijke manier van houden zijn de dieren bijna nooit ziek, en als ze dat wel zijn genezen ze vaak snel omdat ze supergezond zijn. We geven de dieren dan ook geen medicijnen, alleen in het uiterste geval soms een homeopathisch middel. Wij geloven in de kracht van de natuur en een natuurlijke weerstand. Onze dieren weten intuïtief wat goed voor hen is.

Wij zijn niet biologisch gecertificeerd met een reden. Bij een certificaat komen allerlei kaders en regels kijken die ons teveel beperken om op een natuurlijke manier dieren te houden. We werken op een volledig veilige manier als het gaat om dierziektes en voedselveiligheid, en op een manier die uitgaat van de natuur van het dier en respect voor onze natuurlijke omgeving. Dát is voor ons het belangrijkst!

Hoe lang kan ik het vlees bewaren?
Omdat we het vlees rijpen, verdwijnt er wat vocht uit het vlees waardoor het in de vriezer langer goed blijft. Het vlees blijft op die manier een jaar lang goed in de vriezer. De stickers op het vlees vermelden de uiterste houdbaarheidsdatum van jouw vlees in de vriezer. Als je het vlees ontdooit, kun je het afgesloten een paar dagen in de koelkast bewaren.
Is het vlees altijd hetzelfde?

Onze ervaring is dat het vlees van onze dieren een diepere rode kleur heeft, echt smaak heeft en per seizoen van structuur en vetsamenstelling kan veranderen. Onze dieren lopen altijd buiten, eten hun natuurlijke voeding en ervaren het verschil in de seizoenen. Dit is wezenlijk anders dan bij regulier gehouden dieren.

Vooral bij het vlees van onze varkens valt dit op. Omdat onze varkens heel veel gras, groente en fruit krijgen, is het vlees zacht en het vet is bijna olieachtig. Een teken van goede gezondheid! Dit vet is belangrijk in ons dieet en zit vol Omega 3 vetzuren. Daardoor ziet het vlees er wellicht anders uit dan je gewend bent. Maar daaruit blijkt dat je het vlees van een gezond varken eet dat echt een ander en meer natuurlijk leven heeft gehad!

99,99% van het varkensvlees dat wij eten in Nederland is afkomstig van varkens met een dieet bestaande uit soja en granen, die weinig beweging hebben en meestal niet naar buiten kunnen. Snel en efficiënt voeren, supersnelle groei en een vleesproduct wat er altijd hetzelfde uitziet. Wel zo gemakkelijk voor in de supermarkt: stel dat het er niet altijd precies hetzelfde uitziet… dan gaat de klant vragen stellen.

Voor ons is het totaal niet belangrijk dat alles er hetzelfde uitziet. Geen dier is hetzelfde, we runnen geen fabriek. En klanten die vragen stellen zijn altijd welkom natuurlijk!

Welke ingrediënten gebruiken jullie?

Een groot deel van onze producten is ongekruid.

Het gekruide vlees, zoals worsten, saucijzen, burgers en vleeswaren, maken we met mengsels zonder schadelijke e-nummers of kunstmatige toevoegingen. We gebruiken alleen natuurlijke kruiden zoals kardemom, paprikapoeder, gember, en we zouten met keltisch zeezout.

Nitrietzout zit alleen met minimale gehaltes in de gedroogde producten; salami’s en droge worsten. Dit is om te voorkomen dat de botulisme bacterie zich ontwikkelt als het product per ongeluk op een verkeerde manier bewaard wordt. Dat doen we uit zorg voor u als klant.

Alle kruiden in onze producten zijn van biologische herkomst.

Al onze producten zijn glutenvrij.

Meer informatie vindt je op de ingrediënten pagina.

Hoe kan ik het vlees het best ontdooien?
Het beste is om het vlees een dag van tevoren uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen, zodat het rustig kan ontdooien. Er kan water van het pakje smelten, dus het is verstandig om het vlees op een bord of schaal te leggen. Heb je haast en wil je het vlees snel ontdooien, leg dan de bevroren producten in gesloten verpakking in een bak met koud water. Binnen 10 -15 minuten is het volledig ontdooid, zonder verlies van kwaliteit. Ontdooi het vlees liever niet in de magnetron, want daar wordt het vlees taai van!
Hoe gezond is natuurvlees?

Onze koeien lopen 365 dagen buiten en eten alleen gras en andere groene planten.

Volgens het artikel van Eat Wild heeft vlees van 100% grasgevoerde koeien heeft (vergeleken met koeien die graan gevoerd krijgen);

  • 2-4 keer meer omega-3- vetzuren (die ook in vette vis zit)
  • 500% meer CLA
  • 4 keer meer vitamine E

Dan moeten de dieren wel écht 100% grasgevoerd zijn. Om de hoge gehalten te krijgen, moeten koeien dus grazen!

Datzelfde geldt voor onze varkens en schapen, al hebben we daar geen wetenschappelijke artikelen over weten te vinden (Heb jij meer informatie – mail het ons svp).

De koeien, varkens en schapen eten wat ze horen te eten en ze bewegen veel. Ze krijgen geen antibiotica of andere medicijnen om ze te helpen groeien, dat hebben ze helemaal niet nodig. Ze groeien op hun eigen tempo en houden zichzelf gezond. En gezonde dieren, zorgt voor gezond vlees, als je het ons vraagt.

Hoe worden de dieren geslacht?
Onze dieren brengen we naar de lokale zelfslachtende slager Hoogeveen in Hoogersmilde. Dit is voor ons om de hoek, zodat de dieren maar 10-15 minuten in de kar vervoerd worden. Slager Hoogeveen is een hele rustige man, dat spreekt ons aan. Ook is het kleinschalig, waardoor er altijd aandacht is voor het individuele dier.