Op zondag 2 juli was onze bosboer Richard, samen met Hans Baaij van Varkens in nood, te horen in de radio-uitzending van Vroege Vogels. Varkens in nood lanceert daarmee de actie Vijfsterren-varkensboeren. Boeren in het Bos staat nu op de lijst van vijfsterren-varkensboeren in Nederland.

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan strenge criteria om de varkens een fatsoenlijk bestaan te garanderen. De dieren mogen tot aan de slacht een zo natuurlijk mogelijk leven leiden. De varkens kunnen hun dagen doorbrengen zoals ze dat het liefste doen: wroetend en op zoek naar eten, en lekker luierend in de modder of in de wei. Wanneer een zeug zwanger is, maakt ze graag een nest voor haar biggen. Omdat de zeugen van een vijfsterrenboer ook rond de bevallingstijd vrij mogen rondscharrelen, kunnen ze hun biggen zelf verzorgen.

De vijfsterren-varkensboeren bevinden zich in het hele land. Sommige verkopen het vlees vanaf de boerderij, andere hebben een webwinkel. Als het vlees direct bij de boer gekocht wordt, profiteert iedereen: de klant betaalt een eerlijke prijs, de boer krijgt een eerlijk inkomen, het varken krijgt een eerlijk leven. Op deze manier kan de boer zijn werk blijven doen – of zelfs uitbreiden – en het goede voorbeeld geven aan andere varkenshouders.