In het Friese Nijeberkoop ligt Landgoed Boschhoeve. Landgoed Boschhoeve bestaat uit 160 hectare loof- en gemengd bos, heide, ven, agrarisch grasland en akkerland. Het strekt zich uit tussen de riviertjes Linde en Tjonger en is omgeven door landbouwgronden, natuur en bossen. Een prachtig plekje waar al een paar bijzondere beestjes en plantjes hun plek hebben. Op het landgoed staat een historisch waardevolle gelede boerderij die oorspronkelijk stamt uit 1900.

Tot nu toe hebben wij, Richard en Mariska, altijd mobiel gewerkt in natuurgebieden en in het bOERbos. We zochten een plek waar we kunnen aarden en settelen. Waar we een ziek dier even kunnen onderbrengen en waar we de jonge dieren aan ons kunnen laten wennen, zodat ze straks in de grote natuurgebieden ook nog gemakkelijk naar ons toekomen. Waar we mensen kunnen ontvangen en kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is met natuurlijk vee houden en natuurlijke landbouw. En waar we de diversiteit aan producten kunnen verwerken en verkopen.

Met het vertrek van de laatste pachter zochten de eigenaren van landgoed Boschhoeve naar een duurzame toekomstbestendige manier van beheer. Ons plan voor een volledig gemengd boerenbedrijf waar natuur en landbouw gecombineerd wordt werd in goede aard ontvangen. We gaan het landgoed verrijken met fruit- en notenboomgaarden, groentes en granen en vee, zoals kippen, runderen, varkens, kalkoenen, schapen en ganzen. Daarnaast bouwen we een eigen productverwerkingsruimte, een winkel, een workshopruimte en we hebben de ambitie om ecologische off-grid boshuisjes te verhuren!

Boeren in het Bos op de Boschhoeve

Vanaf mei 2019 zijn wij dus gevestigd op de Boschhoeve in Nijeberkoop. We zullen het landgoed stap voor stap ontwikkelen. Op deze nieuwe locatie gaan we de omgekeerde uitdaging aan vergeleken met wat we tot nu toe gedaan hebben. We gaan naast voedsel produceren in de natuur nu ook natuur maken van landbouwgrond! De scherpe afscheiding tussen weide of akker en bos, ven en heide gaan we langzaam laten verdwijnen, om nog meer biodiversiteit te laten ontstaan. De dieren mogen vrij lopen, en worden soms gestuurd omdat ze een klusje mogen doen (wieden, wroeten, maaien, bemesten). We planten rijen met fruit en noten en zullen daartussen ook groentes en andere gewassen telen. En dat alles zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of andere niet-natuurlijke middelen. De eerste dieren zijn al gearriveerd, zoals de kudde Brandrode Runderen.

Op deze locatie kun je ook jouw pakket natuurvlees komen halen op bestelling.