Landgoed Boschhoeve

Tot nu toe hebben wij, Richard en Mariska altijd mobiel gewerkt in natuurgebieden en bospercelen. Het werken in de natuurgebieden gaat goed en het is prachtig om de dieren functioneel in te zetten in de natuur. Daarmee geven we de natuurgebieden een extra functie, namelijk voedselproductie. En het bOERbos is een houtproductiebos, waar we ook extra functies aan toevoegen. Naast hout wordt daar vlees, fruit, noten en kruiden geproduceerd. Bovendien zorgen de dieren en nieuwe (voedsel)planten voor meer diversiteit!

We zochten een plek waar we kunnen aarden en settelen. Waar we een ziek dier even kunnen onderbrengen en waar we de jonge dieren aan ons kunnen laten wennen, zodat ze straks in de grote natuurgebieden ook nog gemakkelijk naar ons toekomen. Waar we mensen kunnen ontvangen en kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is met natuurlijk vee houden en natuurlijke landbouw. En waar we de diversiteit aan producten kunnen verwerken en verkopen.

Landgoed Boschhoeve

In het Friese Nijeberkoop ligt Landgoed Boschhoeve. Landgoed Boschhoeve bestaat uit 160 hectare loof- en gemengd bos, heide, ven, agrarisch grasland en akkerland. Het strekt zich uit tussen de riviertjes Linde en Tjonger en is omgeven door landbouwgronden en weidevogelnatuur en bossen. Een prachtig plekje waar al een paar bijzondere beestjes en plantjes hun plek hebben. Op het landgoed staat een historisch waardevolle gelede boerderij die oorspronkelijk stamt uit 1900.

Voorheen boerde er een melkveehouder op de helft van de landgoed. Met het vertrek van deze boer zocht de familie Deknatel, als eigenaar van het landgoed, naar een nieuwe toekomstbestendige manier van beheer. Vroeger was er een voorbeeldbedrijf gevestigd op het landgoed en dat zien ze nu weer voor zich. Richard en Mariska presenteerden hun plan voor een volledig gemengd boerenbedrijf met fruit- en notenboomgaarden, groentes en granen ertussen en volledig vrijlopend vee, zoals kippen, runderen, varkens, kalkoenen, schapen, ganzen over het hele landgoed. Gecombineerd met faciliteiten voor eigen productverwerking, een winkel, een workshopruimte en de ambitie om ecologische off-grid boshuisjes te verhuren. De familie is enthousiast en ziet een prachtig bloeiend en bruizend landgoed voor zich, wat ook nog eens een noviteit is op het gebied van voedselproductie.

Boeren in het Bos op de Boschhoeve

Vanaf mei 2019 zijn wij dus gevestigd op de Boschhoeve in Nijeberkoop. We zullen het landgoed stap voor stap ontwikkelen. Op deze nieuwe locatie gaan we de omgekeerde uitdaging aan vergeleken met wat we tot nu toe gedaan hebben. We gaan naast voedsel produceren in de natuur nu ook natuur maken van landbouwgrond! De scherpe afscheiding tussen weide of akker en bos, ven en heide gaan we langzaam laten verdwijnen. De dieren mogen overal komen, danwel vrijlopend, danwel gestuurd omdat ze een klusje mogen doen (wieden, wroeten, maaien, bemesten). We planten rijen met fruit en noten en zullen daartussen ook groentes en andere gewassen telen. En dat alles op onze eigen gewoon-proberen-en-kijken-wat-het-wordt manier en in elk geval zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest of andere rommel. De eerste dieren zijn al gearriveerd, zoals de kudde Brandrode Runderen.

We houden jullie op de hoogte van de ontwikkelingen!