Varkens zijn opruimers!

 Onze varkens eten van alles, het zijn tenslotte omnivoren! Van aardappel tot walnoot en van gevallen peren tot aan graanstoppels, ze vinden het heerlijk. Wist je dat een varken ook weleens een muisje en een kevertje eet?! Hoort er allemaal bij.

Doordat het alleseters zijn, kunnen ze ons helpen om alle restjes op te ruimen;

  • Akkers opschonen na het rooien of oogsten; dit werkt voor bijna alle gewassen en heeft als voordeel dat er nauwelijks tot geen opschot opkomt na het zaaien van een volgend gewas.
  • Boomgaarden na het plukken; valfruit vinden ze heerlijk, wat voorkomt dat ziektes zich kunnen verspreiden in de gaard.
  • Groente- en fruitafval opeten; alles wat wij als mensen niet (meer) beschouwen als eetbaar vindt het varken vaak nog heerlijk!

Varkens lusten wel een hapje onkruid!

Onze varkens eten graag van allerlei verschillende planten. Zo ook van bijvoorbeeld de berenklauw, de Japanse duizendknoop, en andere invasieve planten waar wij graag van af willen. Door de planten op te eten en de grond om te wroeten om zelfs de wortels op te eten, zien we dat planten die wij als onkruid beschouwen teruggedrongen worden en soms helemaal verdwijnen. En dat allemaal zonder gif te hoeven gebruiken! En het is nog leuk om te zien ook!

Varkens kunnen weilanden omzetten of bossen frezen

Varkens, en vooral onze actieve Tamworth varkens, zijn gek op wroeten in de grond. Wanneer ze in een nieuw gebied komen zullen ze altijd eerst wat gaan grazen van de planten en grassen die er staan. Daarna gaat hun neus de grond in. En laat dat nou heel handig zijn als je bijvoorbeeld een weideperceel opnieuw wilt gaan inzaaien met een ander gewas of grasland wilt vernieuwen. Er komt geen gif of zware machines aan te pas!

Ook in bossen worden pas gekapte percelen normaal bewerkt met een bodemfrees om de bodem te beluchten en/of zaden in de bodem te activeren. Vergeet de zware machines, huur onze varkens in voor het klusje! Veel beter voor de bodem, ze bemesten ook nog een klein beetje en genieten zelf van alle lekkere dingen die ze vinden in het gebied.

Interesse in een handje hulp van de varkens? Neem contact met ons op!

Meer weten over: