Onze dieren

Boeren in het Bos zet verschillende dieren in als ‘beheerders’ en ‘klussers’. De dieren houden gebieden open, geven variatie aan de vegetatie, halen ongewenste planten of gewasresten weg of verspreiden juist de zaden. Dit voorkomt het gebruik van milieubelastende bestrijdingsmiddelen en dringt het gebruik van fossiele brandstoffen terug. Het werk wordt gedaan door oerrassen, zoals de Schotse Hooglander, Angus en Tamworth varken. Elk dier heeft zijn eigen kwaliteit; we zetten dan ook verschillende soorten in. Dit maakt het landschap meer divers. Bovendien heeft elk natuurgebied iets anders nodig. De dieren lopen 365 dagen per jaar in de vrije natuur en eten met de seizoenen mee. Door de beweging en het eten van kruiden, grassen, takken en bladeren kunnen ze zichzelf gezond houden.

Schotse Hooglanders en Angus Runderen

Onze runderen begrazen natuurgebieden het hele jaar rond. Hun aanwezigheid remt verruiging en opslag van bomen, waardoor open natuurterreinen niet veranderen in bossen. We zetten de runderen in om grassen, kruiden en jonge aanwas van struiken en bomen in te korten. Deze verstoring zet aan tot het vormen van knoppen bij houtachtige soorten en hergroei bij grassen en kruiden.

We kiezen voor de rassen Schotse Hoogland en Angus, omdat dit nog echte oer-runderen zijn. Ze zijn gewend om op schrale gronden zichzelf van een kostje te voorzien en doen het erg goed in natuurgebieden. Ze hebben onze zorg bijna niet nodig. We voeren ze wel af en toe, zodat we makkelijk bij ze kunnen komen als het nodig is. In de gebieden die opengesteld zijn voor bezoek zijn ze ideaal, want ze zijn vriendelijk als je ze benadert en zullen niet snel schrikken van iets.

Tamworth Bosvarkens

Onze varkens hebben een eigen rol in het beheer van bossen en natuurgebieden. Ze hebben verschillende functies; het opruimen van dode dieren, het onder controle houden van insecten die schadelijk kunnen zijn voor bomen en door het verspreiden van zaden van planten en sporen van schimmels. Wanneer de varkens wroeten komen zuurstof, voedingsstoffen en water makkelijker in de bodem, jonge planten hebben de kans om te ontkiemen en wortelgroei van grassen wordt gestimuleerd. Ook verhogen ze de mogelijkheden voor kikkers en padden om te reproduceren door het creëren van ondiepe poelen waarin water blijft staan met hun buik. Ook verminderen ze de overvloed van sommige plantensoorten, zoals berenklauw, pitrus en brandnetels.

Bekijk hier waar onze dieren lopen.

 

 

Schapen van Catrinus Homan en Erika Visser

Catrinus is 2e generatie schaapherder en runt de schaapskudde. Samen met zijn vrouw Erika voedt hij Kelpies, een werkhondenras, op en traint ze. Het werken met de schaapskudde vinden de honden prachtig. Daarnaast zorgt Catrinus ook voor een klein koppel Schotse Hooglanders van Boeren in het Bos. Met bijna 700 schapen in de kuddes, verdeeld over 8 verschillende locaties, hebben de honden ruim voldoende werk.

 

Kippen van Kromhoekster Kip

Boeren Co en Marjon Bakx houden kippen in Frieschepalen. De Kromhoekster Kip is zoals de kip van vroeger, een gezonde kip die volledig antibiotica en salmonella vrij is. De Kromhoekster Kip is bewust beter. Langzaam opgroeiende vrije kip. Volgens kenners: smakelijk en mals vlees uit grootmoederstijd.

Leven wij écht natuurlijk?

  • We leven in familiekuddes
  • We vinden ons eigen voedsel
  • We zijn nooit ziek
  • We zijn ons hele leven buiten
  • We worden niet gecastreerd
  • We hebben écht de ruimte