Help het Brandrode Rund

In mei 2019 nam Boeren in het Bos de kudde Brandrode runderen van Natuurmonumenten Modderkolk in Loenen over. Hier bouwde Natuurmomenten samen met boer Antoon Klomp afgelopen jaren een kudde uit nadat dit oer-Hollandse ras bijna was uitgestorven rond 2000. Omdat Antoon met pensioen ging, zocht Natuurmonumenten een andere boer die de kudde in de natuur wilde inzetten. Boeren in het Bos ging de uitdaging graag aan!

 

Het Brandrode Rund als natuurbegrazer

Het Brandrode Rund is van oudsher sober, sterk, zelfredzaam en mak. Ideaal dus om het jaar rond in te zetten voor begrazing en zo de natuur in toom en de graslanden open te houden. Ook trekken ze insecten als kevers en torren aan. Waardoor er meer diversiteit ontstaat en ze een belangrijke rol in de natuurkringloop spelen.

 

Nog steeds een kwetsbaar ras

Rond 2000 waren er nog enkele tientallen brandrode runderen in Nederland. Door middel van fokprogramma’s steeg dat aantal in 2010 naar 400. Volgens de Vereniging Het Brandrode Rund leven er in 2015 zo’n duizend Brandrode Runderen in Nederland. Daarmee is het nog altijd een ‘kwetsbaar’ ras en nog niet uit de gevarenzone.

 

Hoe kun jij het Brandrode Rund helpen?

Boeren in het Bos combineert natuur en landbouw. We laten onze dieren doen waar ze goed in zijn, voor het rund is dat grazen. Daarmee houden we samen met de dieren de mooie natuur in Zuidoost Friesland in stand. De dieren eten alleen maar uit de natuur, daardoor zijn ze kerngezond.

Om zowel dier als natuur gezond te houden en het brandrode ras verder uit te breiden, moeten we soms ook wat dieren uit de kudde halen. Zo voorkom je dat het een kale boel wordt, de dieren van honger sterven en er te weinig genetische variatie (en daarmee inteelt) ontstaat.

Deze dieren slachten we en daar komt heerlijk natuurvlees van! Helemaal omdat ze altijd gegraasd hebben op de kruidenrijke graslanden in natuurgebieden.

 

Help het Brandrode Rund en koop een vleespakket

Door een natuurvleespakket te kopen, steun je de natuurlijkste manier van vee houden én de natuurlijkste manier van natuurbeheer, namelijk met dieren die het werk doen! En je kunt er nog lekker en gezond van smullen ook!

We stelden speciale pakketten samen. Door dit pakket te bestellen steun je het behoud van het ras én natuurbeheer met runderen. Als lid van Natuurmonumenten krijg je korting op het pakket! Lees meer over de pakketten.