de Bosboeren

Richard van Pelt

Na 15 jaar bij de politie te hebben gewerkt als rechercheur, realiseerde ik me een paar jaar terug dat ik niet deed wat ik eigenlijk wilde; boeren!

Van jongs af aan werkte ik al graag met dieren en was ik graag buiten bezig. Een leven in en met de natuur heeft me altijd getrokken. Toen ik besloot parttime te gaan boeren ben ik begonnen met het houden van runderen in natuurgebieden. Ik vond het een mooi idee dat de dieren zichzelf redden en tegelijk hun natuurlijke rol weer nuttig kunnen inzetten; grazen. Eigenlijk omdat ik wilde laten zien dat dieren altijd een nuttige rol kunnen spelen en dat ze veel gezonder zijn als ze in hun natuurlijke omgeving leven, ben ik ook varkens gaan houden in bossen. De functie van varkens zijn we vergeten, terwijl ze een hele belangrijke rol hebben in de natuur.

Ik wil mensen in de omgeving en andere boeren laten zien dat we ook op deze manier vee kunnen houden. En dat ik er als ondernemer ook een prima inkomen aan heb, zelfs al heb ik maar 20 runderen en 100 varkens. Het gaat erom dat je de consument ook bewust maakt en ze laat zien waarom dit vlees een eerlijke prijs waard is. Daarom ben ik zelf ook vlees gaan verwerken en verkopen, om zelf de boodschap over te kunnen brengen naar de consument.

Gaandeweg begon ik me af te vragen hoe je nu ook fruit en groenten en noten op een natuurlijke manier kunt produceren, maar ook hoe we als mensen weer intuïtief voedsel uit onze omgeving kunnen halen. Een voedselbos zou een mooie stap zijn, maar daarin horen dan ook dieren thuis vind ik. Eigenlijk moet gewoon de hele landbouw anders, met de natuur als uitgangspunt en wij mensen die daaruit plukken en verzamelen wat we nodig hebben. De oorspronkelijke natuur in Nederland is bos, laten we nu eens uitvogelen hoe we weer kunnen eten uit bossen!

Marcel Sneek

Opgegroeid tussen traditioneel gehouden kippen en varkens ben ik op volwassen leeftijd gaan zoeken naar een andere manier van het houden van dieren. Begin jaren negentig van de vorige eeuw kwam ik in aanraking met een andere manier van omgaan met paarden. Het kwartje viel. Ik ben me gaan richten om op holistische wijze om te gaan met dieren en de natuur. Op dat moment waren dat de paarden die ik trainde en de lessen en cursussen die ik gaf. Nu anno 2017 mag ik mijn opgedane kennis over mens dier en natuur uitdragen middels Stichting Boeren in het Bos. Mijn dagelijkse werk voor de stichting, is naast de verzorging van de dieren, anderen te informeren en te enthousiasmeren over onze duurzame wijze van werken. Ik hoop dat wij, Stichting Boeren in het bos, velen zullen bereiken die net als wij het belangrijk vinden dat mens, dier en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Een leven zonder respect voor elkaar is eindig. Werken met respect voor elkaar is oneindig.

 

Mariska Slot

Voordat ik bosboerin werd heb diergeneeskunde, bedrijfsmanagement, projectmanagement en kwaliteitsmanagement gestudeerd. Na een tijd in het bedrijfsleven gewerkt te hebben als manager kwam ik erachter dat ik het buitenleven en het werken met dieren enorm miste. Ook had ik altijd al het gevoel dat wij als mensen terug moeten naar de basis, met de ambitie om zelfvoorzienend te leven. In eerste instantie ben ik in de weekenden bij agrarische bedrijven gaan werken, maar de manier van werken in de gangbare veehouderij past niet bij mij. Het voelt alsof je daar de natuur constant aan het tegenwerken bent. Daarom ging ik verkennen of het ook anders kan en heb me helemaal verdiept in het natuurlijk boeren, permacultuur, voedselbossen enzovoorts. Het ondernemersbloed zit ook in mij dus ik besloot om mijn baan op te geven en als zelfstandig projectmanager en natuurlijke landbouw adviseur aan de slag te gaan. In diezelfde tijd raakte ik ook betrokken bij de stichting Van Akker naar Bos, een beweging die natuurlijke landbouw promoot in Nederland. Daar doe ik regelmatig projecten voor en doen we gezamenlijk nog meer kennis op over natuurlijke landbouw. Toen kwam ik Richard en Marcel tegen en werd ik verliefd op het bosboeren-bestaan. Met mijn wetenschappelijke achtergrond en een netwerk binnen overheden, agrarische en natuurorganisaties en de natuurlijke landbouw wereld draag ik mijn steentje nu ook bij aan Boeren in het Bos. Ik combineer het lobbyen, de communicatie en het geven van cursussen met het heerlijke werk met de varkens en runderen, wat ik niet meer wil missen. Ondertussen dragen we samen uit dat deze manier van veehouden een toekomst heeft en dat we dit in Nederland verder moeten ontwikkelen.