In september hebben we van Provincie Fryslan te horen gekregen dat we aan de slag mogen met het project Boerbossen. Boerbossen zijn bestaande houtproductiebossen die omgevormd worden naar bossen waarin naast hout, ook voedsel geproduceerd wordt. Het is landbouwinclusieve natuur, met andere woorden, de nadruk ligt op een natuurlijk systeem, dat in haar overvloed ook voedsel levert voor mens en dier. We schrijven ook wel bOERbos, omdat we geïnspireerd zijn door de oerbossen van vroegere tijden. Oerbossen waren (en zijn op enkele plekken op aarde) nog steeds enorm productieve ecosystemen waarin de diversiteit aan flora en fauna hoog is. Hoe diverser een ecosysteem, hoe stabieler het is. Door dit stabiele ecosysteem na te bootsen hopen we een voedselproductiesysteem te bereiken dat veel minder input van buiten nodig heeft dan onze andere landbouwsystemen.

In een Boerbos wordt hout, fruit, noten, paddenstoelen, kruiden, groenten, eieren en vlees geproduceerd, en wellicht nog wel meer dat wij als mensen kunnen eten. In maart van dit jaar is Mark Shepard bij ons geweest en heeft zich verbonden aan dit project. Gebaseerd op zijn ‘herstellende landbouw’ methode hebben we in samenwerking met Shepard een methode ontwikkeld om Robinia bossen om te vormen.

Er zal allereerst 30 hectare Robinia bos omgevormd worden. De Provincie Fryslan ondersteunt de uitvoer en monitoring van dit project. Ook denken ze mee over de wet- en regelgeving die er bij de Boerbossen komt kijken. Ecologen helpen ons bij de plantkeuze en er wordt advies ingewonnen van adviseurs op het gebied van natuurlijke landbouw. De eerste plantronde hopen we te kunnen in het voorjaar van 2018.